Kars'ta başlatılan Organik Kaz Yetiştiriciliği Projesi kapsamında, 21 kadın yetiştirici için organik kaz ve kaz yemi üretim alanları oluşturulacak. Proje ile 60 dekarlık çiftlik arazisi tel örgülerle çevrilerek, organik tohum ekimi yapılacak ve kazların otlatılması sağlanacak. Türkiye'de bir ilk olan bu proje, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.
Kars, Türkiye'nin kaz varlığının yüzde 36'sını karşılıyor
Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Aydın, Kars'ın 500 bin anaç kaz varlığıyla ülke genelindeki kaz varlığının önemli bir bölümünü oluşturduğunu ve üretimin geleneksel yöntemlerle yapıldığını belirtti.

Organik sertifikasyon süreci başlatıldı
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Başak Egesel, projenin kontrollü ve sertifikasyona dayalı bir üretim sistemi olduğunu vurgulayarak, Kars kazının organik olarak sertifikalandırılacağını açıkladı.

Kadın üreticiler projenin merkezinde yer alıyor
Projede özellikle kadın kooperatifleri ve üreticiler ön planda tutularak, yem bitkileri üretiminde aktif rol almaları planlanıyor. Bakanlık, organik tarım projelerini 3-4 yıllık bir süreç içinde değerlendirerek, Avrupa Birliği projesi kapsamında da Kars'ı pilot il olarak seçti.
Üreticilere organik tohum desteği sağlandı
Proje kapsamında 22 üreticiye toplam 7 ton organik tohum desteği verildi. Kars Valisi Ziya Polat, projenin sonucunda Kars kazının paketlenmiş olarak raflarda yer almasını hedeflediklerini belirtti.