Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Şef Tahir Tekin Öztan, kurban etinin saklanması konusunda önemli bilgiler paylaştı.
Kurban Seçimi ve Kesim Sonrası İşlemler
Kurbanlık hayvan seçiminde sağlık belgelerinin tam olması büyük önem taşıyor. Kesim sonrasında derinin dış kısmının etle teması engellenmelidir.
Kurban Etinin Taşınması ve Dinlendirilmesi
Taze etler sadece gıda ile temas için üretilmiş malzemelerde taşınmalıdır. Kesimden sonra etler en az 24 saat dinlendirilmeli ve hava alacak şekilde muhafaza edilmelidir.
Dondurucuda Saklama Koşulları
Etler uygun büyüklükte paketlenip buzlukta bir ay saklanabilir. Şoklanmış etler -18 derecede 6 ay boyunca muhafaza edilebilir.
Sakatat ve Kavurma Saklama Yöntemleri
Kavurma yapılan etler uygun şartlarda bir yıl boyunca tüketilebilir. Sakatat ürünleri çabuk bozulduğu için kısa sürede tüketilmelidir.