İstanbul
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Son Dakika 5n1k İçerikleri Bursa Şehir Hastanesi'nde çölyak hastalığı uyarısı: Doğru diyetle sağlıklı yaşam mümkün

Bursa Şehir Hastanesi'nde çölyak hastalığı uyarısı: Doğru diyetle sağlıklı yaşam mümkün

Bursa Şehir Hastanesi'nde çölyak hastalığına dikkat çekildi; uzmanlar, doğru diyetle sağlıklı bir yaşamın mümkün olduğunu ve hastalığın ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini açıkladı. İşte detaylar…

2 Dakika
Okunma Süresi

Bursa Şehir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Tufan Teker, çölyak hastalarının doğru diyet programıyla sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğini vurguladı. Uluslararası Çölyak Günü kapsamında yapılan açıklamada, hastalığın gluten proteinine karşı bağışıklık sisteminin verdiği tepki sonucu ince bağırsağın hasar görmesiyle ortaya çıktığı belirtildi.

Hastalar, hiçbir belirti olmadan kan tetkiklerinde anormallikler tespit edilmesiyle veya gaz, şişkinlik, kronik ishal gibi sindirim sistemi şikayetleriyle başvurabilirler. Ayrıca cilt problemleri, kaşıntı, nörolojik belirtiler ve bazı durumlarda anemi gibi sorunlar da çölyak hastalığının belirtileri arasında yer alabilir. Hastalık kabızlık ile de seyredebilir.

Dr. Teker, uygun diyet programıyla semptomlarda ilk haftalardan itibaren gerileme görülebileceğini açıkladı. Çölyak tanısı konulan hastalara ömür boyu glutensiz diyet önerilmektedir. Diyete başlayan hastalarda 2-3 hafta içinde semptomlarda azalma, 3-6 ay içinde antikor seviyesinde düşme ve 6-12 ay içinde bağırsaklarda iyileşme beklenmektedir. Bu süreçte sadece oniki parmak bağırsağı değil, tüm ince bağırsak etkilenmektedir.

Çölyak hastalığının genetik bir geçiş gösterdiğine dikkat çeken Dr. Teker, diyet uygulanmazsa kemik erimesi, anemi, halsizlik, kilo kaybı ve lenfoma gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabileceğini belirtti. Bu nedenle hastalara diyetisyen desteği alınması öneriliyor. Gluten içeren buğday, makarna, bulgur ve irmik gibi gıdalardan uzak durulması gerekiyor. Sindirim sistemi şikayetleri, tedavi edilemeyen demir eksikliği veya erken yaşta kemik erimesi yaşayan ve ailelerinde çölyak öyküsü olan bireylerin bir uzmana başvurmaları önemlidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *