İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Son Dakika 5n1k İçerikleri Patatesler Neden Filizlenir?

Patatesler Neden Filizlenir?

Kızartması, haşlaması, püresi ve daha birçok çeşidi ile 7’den 70’e vazgeçilmez lezzet patatesler neden filizlenir? Yenilmesi oldukça lezzetli olan patateslerin muhafazası da oldukça zordur.

2 Dakika
Okunma Süresi

Çabucak filizlenen veya çürüyen patatesler daha tadına bakmadan çöplük olabilir. Peki patatesler neden filizlenir? Bu soruna en etkili önlem nedir? Patatesler hangi ortam koşullarında saklanmalıdır? 

Patatesler Neden Filizlenir? 

Patatesler hızlı büyüyen ve üreyen bir sebze çeşididir. Bu yüzden toprak altında yetişen patatesler üremek ve büyümek için tam aksine her zaman toprağa ihtiyaç duymaz. Eğer patatesin bulunduğu ortamda yeterli nem ve sıcaklık varsa, ayrıca güneş ışığı da alıyorsa hızlıca filizlenmeye başlar. Bu sebeple patateslerin saklanma koşulları oldukça önemlidir. 

Patatesler Nasıl Muhafaza Edilmeli? 

Çabuk filizlenen patatesler öncelikle diğer sebze ve meyvelerden ayrı bir yerde veya kapta muhafaza edilmelidir. Bununla beraber patatesleri serin ve kuru bir yerde saklamak en iyisidir. İdeal sıcaklık 10-13°C arasında olmalıdır. Ayrıca patateslerinizi güneş ışığından uzak tutmanızda da yarar var. 

Patatesler için 3 önlem!

Patateslerin çürümesini önleyecek, filizlenmesini geciktirecek birçok önlem bulunmaktadır. Bunların en başında patatesleri kuru ve serin bir alanda muhafaza etmek gelmektedir. Serin ve kuru bir alanda muhafaza edilmeyen patatesler sıcak havanın etkisi ile çok çabuk çürüyecektir.

Bununla beraber patateslerin diğer sebzelerden en büyük farkı olarak ön plana çıkan muhafaza yöntemi yıkanmamasıdır. Patatesler yıkandığı zaman kendisine hapsolan nem ile beraber çürümeye çok daha elverişli olur. Bu da siz daha patateslerinizin keyfine varmadan çöpe atmanıza sebep olabilir.

Soğan İle Aynı Yerde Muhafaza Edilmemeli 

Son olarak herkesin doğru bildiği ve eminiz ki her mutfakta bu şekilde olan patatesin saklama yeridir. Patatesler diğer sebzeler ile beraber aynı yerde muhafaza edilmemelidir. Özellikle de soğan ile! 
Evet, yanlış duymadınız patateslerin soğan ile beraber muhafaza edilmesi hem çürümesini hem de çabuk filizlenmesini sağlar. 
Sizlerde bu maddelere dikkat ederek patateslerinizi daha uzun bir süre muhafaza edebilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *