Yaklaşık 600 bin kamu işçisini kapsayan 2025 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri devam ediyor. Karayolları, demir yolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneler gibi birçok kamu kurum ve kuruluşundaki işçileri ilgilendiren bu önemli görüşmeler, Türk-İş ve Hak-İş'in ortak zam talebinin 27 Şubat'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunulmasıyla başladı.
Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ev sahipliğinde gerçekleşen son görüşmede, işçi tarafını Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ve Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli, işveren tarafını ise TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek temsil etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik ve Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş da toplantıda hazır bulundu.
Görüşmelerin ardından açıklama yapan Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, detaylı müzakereler gerçekleştirildiğini belirtti. Ağar, henüz somut bir ücret teklifi alınmadığını, ancak Bakanlığın önümüzdeki hafta somut bir teklif sunacağını ifade etti. Ağar, arabuluculuk süreci devam ederken, anlaşma sağlanamazsa grev kararı alınacağını vurguladı.
Ağar, 600 bin kamu işçisinin beklentilerini dile getirerek, çalışanları memnun edecek bir ücret teklifi alınmasını arzuladıklarını açıkladı. Geçmiş yıllardaki düşük ücretlerin tekrar yaşanmaması gerektiğini belirterek, tehlikeli çalışma koşullarının da görüşmelerde ele alındığını söyledi. Teklif bekleyişlerinin önümüzdeki haftaya kaldığını ve olumsuz bir teklif durumunda grev yoluna başvurabileceklerini belirtti.
Daha önce işçi tarafının sunduğu 21 maddelik teklifte, günlük en düşük ücret artışı, kıdem zammı ve 2025 yılı için yüzde 50'lik bir artış talep edilmişti. İki konfederasyon, 2025'in ikinci yarısı ve 2026 yılı için de yüzde 25'lik zam ve ek yüzde 10 refah payı talep etmişti. Ağar, görüşmelerin 23 Mayıs'a kadar tamamlanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.