İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Son Dakika Ekonomi Şanlıurfa'da üzüm hasadıyla pekmez üretimi başladı

Şanlıurfa'da üzüm hasadıyla pekmez üretimi başladı

Şanlıurfa'da üzüm hasadı başladı, pekmez üretim süreci de devreye girdi. Bölgenin özel üzümleri pekmez, pestil ve kuru üzüme dönüşüyor.

1 Dakika
Okunma Süresi
Haberleri

Şanlıurfa'da üzüm hasadıyla birlikte pekmez üretim süreci de başladı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bereketli topraklarında yetişen üzümler, özel bir tada sahiptir. Bu üzümler taze tüketilirken, kış için de pekmez ve pestil yapımında kullanılır.

Suruç ilçesine bağlı Aybastı Mahallesi'nde başlayan hasat, yaklaşık bir hafta sürüyor. Toplanan üzümler temizlenip ezildikten sonra şıra elde ediliyor.

Şıra, dev kazanlarda kaynatılıp güneşte bekletilerek pekmeze dönüştürülüyor. Bu geleneksel yöntem, yıllardır bölgede uygulanmaktadır.

Türkiye'de yılda yaklaşık 4 milyon ton üzüm üretiliyor. Bu üretim, 420 bin hektarlık alanda gerçekleştirilmektedir.

Üzüm, pekmez ve kuru üzüm olarak tüketilmektedir. Şanlıurfa, bu geleneksel lezzetlerin merkezi konumundadır.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *