İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Son Dakika Gündem Bayburt güvercini dünya literatürüne "Türk fısıldayıcısı" olarak geçti

Bayburt güvercini dünya literatürüne "Türk fısıldayıcısı" olarak geçti

Bayburt güvercini, "Türk fısıldayıcısı" olarak bilinen ötüşüyle dünya literatüründe yer alıyor. Yöre halkı tarafından "çift kukul" adıyla anılan bu kuş, sesiyle meraklılarını büyülüyor.

1 Dakika
Okunma Süresi
Haberleri

Bayburt güvercini, "Türk fısıldayıcısı" olarak bilinen ötüşüyle kuş meraklılarını büyülüyor.

Dünya literatüründe yer alan bu güvercin, yörede "çift kukul" adıyla tanınıyor. Tepesindeki perçem benzeri tüyleri ve ses güzelliğiyle dikkat çekiyor.

Mustafa Kayalı, 50 yıldır bu güvercinleri yetiştirdiğini belirtiyor. Kuşun ötüşünün Bayburt kültürünün vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurguluyor.

Güvercinlerin ötüş dönemi martta bitip eylüle kadar yavrulama devam ediyor. 1800'lerden beri sesi için beslenen bu tür, Türk fısıldayıcısı olarak anılıyor.

Bayburt'ta akşamları kuş sesi dinlemek bir gelenek haline gelmiş. Meraklıları sedirde toplanıp ötüşleri değerlendirerek keyifli vakit geçiriyor.

Göç eden Bayburtlular bu güvercini İstanbul, Bursa hatta Avrupa'ya kadar götürmüş. Kem adlı çayır otundan özel yuvalar yapılıyor.

Yuvalar 21x40 cm boyutunda ve üç kem otuyla hazırlanıyor. Hava sirkülasyonu sağlayan bu sistem, yavruların sağlıklı büyümesine yardımcı oluyor.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *