İstanbul
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Son Dakika Gündem Sivas'ta KKKA vakalarında artış: Uzmanlardan kritik uyarılar ve tedbir önerileri

Sivas'ta KKKA vakalarında artış: Uzmanlardan kritik uyarılar ve tedbir önerileri

Sivas'ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları arttı. Nisan ayından beri 8 kişiye tanı konulurken, bir kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar, erken teşhisin önemine dikkat çekiyor. İşte detaylar...

2 Dakika
Okunma Süresi

Sivas'ta Nisan ayından bu yana Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış yaşanıyor. Sekiz kişiye KKKA teşhisi konulurken, tedavi gören bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte kene vakalarının yoğunlaştığı bölgede, yetkililer vatandaşları dikkatli olmaya çağırıyor. Uzmanlar, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan ve seyahat edenlerin kene ısırıklarına karşı tedbirli olmaları gerektiğini vurguluyor.

KKKA'nın Bölgedeki Yayılımı

Sivas'ın yanı sıra Tokat, Amasya, Erzincan, Gümüşhane, Giresun ve Yozgat gibi illerde de kene vakalarında artış gözlemleniyor. Bu durum, KKKA hastalığı riskini de beraberinde getiriyor. Bölgede yaygın olarak bulunan Hyalomma marginatum türü kenelerin, KKKA virüsünü bulaştırdığı belirtiliyor. Uzmanlar, bu tür kenelerin sadece KKKA değil, aynı zamanda Lyme hastalığı gibi birçok farklı hastalığı da insanlara bulaştırabileceğine dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Elaldı'dan Uyarılar

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Nazif Elaldı, kene vakalarına ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Kenelerden korunmak için kırsal alanlara gitmekten kaçınmanın en iyi çözüm olduğunu belirten Elaldı, gidilmesi zorunlu durumlarda ise açık renkli ve uzun kollu giysiler tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Pantolon paçalarının çorap içine sokulması ve vücudun düzenli olarak kontrol edilmesi de alınması gereken önlemler arasında yer alıyor.

Kene Isırığı Durumunda Ne Yapmalı?

Prof. Dr. Elaldı, kene ısırığı durumunda yapılması gerekenleri de anlattı. Kene vücuda yapışmışsa, çıplak elle dokunmadan ve vakit kaybetmeden bir bez veya eldiven yardımıyla vücuda en yakın yerden tutularak çıkarılması gerekiyor. Çıkarılan kene doğaya bırakılmamalı. Isırık yerinde kızarıklık, şişlik veya ağrı gibi belirtiler görülmesi halinde ise derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması önem taşıyor.

Erken Teşhisin Hayati Önemi

KKKA'nın belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, ateş, üşüme ve titreme yer alıyor. Bazı hastalarda bulantı, kusma, ishal ve kanamalar da görülebiliyor. Prof. Dr. Elaldı, erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğunu vurgulayarak, belirtilerin görülmesi halinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti. Sivas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bu konuda uzman kadrosu ve ileri tanı yöntemleriyle önemli bir rol üstlendiği ifade edildi.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *