İstanbul
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Son Dakika Gündem Tuz tüketimi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor! Uzmanlar uyardı

Tuz tüketimi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor! Uzmanlar uyardı

Aşırı tuz tüketiminin sağlığa zararları konusunda uzmanlar uyardı. Memorial Antalya Hastanesi'nden Uzm. Dr. Ümit Çakmak, fazla tuz tüketiminin kalp, böbrek ve kemik sağlığını tehdit ettiğini belirtti. İşte detaylar...

2 Dakika
Okunma Süresi

Uzmanlar, aşırı tuz tüketiminin kalp, böbrek ve kemik sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtiyor. Her yıl 1,89 milyon ölümün fazla sodyum alımıyla ilişkili olduğu vurgulanırken, günlük tuz tüketiminin 1 çay kaşığını geçmemesi gerektiği uyarısında bulunuluyor. Aşırı tuz, hipertansiyondan inme riskine kadar pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor.

Aşırı Tuz Tüketiminin Tehlikeleri

Sodyum klorür, namı diğer sofra tuzu, yemeklere lezzet katarken aynı zamanda gıda koruyucu olarak da kullanılıyor. Ancak uzmanlar, aşırı tuz tüketiminin hayati tehlike oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Günlük sodyum ihtiyacının yaklaşık 500 mg olduğunu belirten uzmanlar, yetişkinlerin günde 2 bin 300 miligramdan (yaklaşık 1 çay kaşığı tuz) fazla sodyum almaması gerektiğini vurguluyor.

Sağlığı Tehdit Eden Hastalıklar

Vücutta sinir iletimi, kas fonksiyonları ve sıvı dengesi için gerekli olan sodyumun fazlası, bir dizi sağlık sorununa yol açabiliyor. Aşırı tuz tüketiminin neden olabileceği hastalıklar arasında kalp kası büyümesi, baş ağrısı, böbrek hastalığı, osteoporoz, inme, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon ve böbrek taşı bulunuyor. Bu hastalıkların her biri yaşam kalitesini düşüren ve tedavi gerektiren ciddi sorunlar.

Hipertansiyon ve Tuz İlişkisi

Fazla tuz tüketimi, vücudun yüksek sodyum seviyesini dengelemek için su tutmasına neden oluyor. Bu durum, kan hacmini ve basıncını artırarak hipertansiyona yol açıyor. Hipertansiyon ise kalp krizi, felç ve böbrek hastalıkları gibi daha ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlıyor. Bu nedenle tuz tüketimini kontrol altında tutmak, sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşıyor.

Tuz Tüketimini Azaltma Yolları

Tuz tüketimini azaltmak isteyenler için çeşitli öneriler bulunuyor. Yemek pişirirken ve sofrada ekstra tuz eklemekten kaçınmak, işlenmiş ve hazır gıdaları sınırlandırmak bu önerilerden bazıları. Ketçap, soya sosu, turşu gibi ürünlerde gizli tuz bulunduğunu unutmamak ve düşük sodyumlu veya tuzsuz ürünleri tercih etmek de önemli adımlar arasında.

Dışarıda Yemek Yerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dışarıda yemek yerken de dikkatli olmak gerekiyor. Yemeklerin tuzsuz hazırlanmasını talep etmek, salata soslarını ayrı istemek alınabilecek önlemlerden. Eğer bir öğünde fazla tuz alındıysa, günün kalanında düşük tuzlu besinler tüketmeye özen göstermek gerekiyor. Bu basit önlemlerle tuz tüketimi kontrol altında tutulabilir ve sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *