Yozgat'ta sonbaharın gelişiyle geleneksel hazırlıklar hız kazandı. Alcı köyünde yaşayan bir kadın ev yapımı turşular ve biberler hazırlıyor.

Kelek ve yeşil biberler turşu için kullanılırken kırmızı biberler kurutuluyor. Kurutulan biberler yöresel arabaşı çorbasında kullanılmak üzere ipe diziliyor.

Tarladan toplanan kelekler şeritler halinde soyuluyor ve çekirdekleri çıkarılıyor. Turşular limon tuzu ve sirke ile hazırlanıp bidonlara dolduruluyor.

Turşuların hazırlanması için kelek ve biberler bol suyla yıkanıyor. İçine sarımsak, limon tuzu ve kaya tuzu eklenerek karıştırılıyor.

Bidonların ağzı sıkıca kapatılarak en az bir hafta bekletiliyor. Kurutulan biberler iğne yardımıyla ipe dizilip kurumaya bırakılıyor.

Köyde yaşayan kadın bir aydır kış hazırlıklarıyla meşgul oluyor. Yufka ekmeği, turşu, konserve ve kurutulmuş meyveler hazırlıyor.
Yapılan tüm ürünler kendi bahçelerinden elde ediliyor. Bu hazırlıklar yöresel lezzetlerin sofralara taşınmasını sağlıyor.