İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Son Dakika Gündem Samsun'dan buğday üreticilerine kritik uyarı: Kök çürüklüğüne karşı önlemlerinizi alın

Samsun'dan buğday üreticilerine kritik uyarı: Kök çürüklüğüne karşı önlemlerinizi alın

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Sağlam, buğday üreticilerini kök ve kökboğazı çürüklüğüne karşı uyardı. Hastalık, ürün kaybına neden olabilir. İşte alınması gereken önlemler ve dikkat edilmesi gerekenler...

2 Dakika
Okunma Süresi

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, buğday üreticilerini kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalığına karşı uyararak, bu hastalığın ürün kayıplarına yol açabileceğini belirtti. Türkiye ekonomisi için kritik öneme sahip olan buğdayda görülen bu yaygın hastalık, uygun koşullar altında yüzde 50'nin üzerinde ürün kaybına neden olabilir. Üreticilerin dikkatli olması ve gerekli önlemleri alması büyük önem taşıyor.

Kök ve Kökboğazı Çürüklüğünün Nedenleri

Sağlam, hastalığın fusarium culmorum, gaumannomyces graminis, bipolaris sorokiniana ve rhizoctonia cerealis gibi toprakta uzun süre canlı kalabilen etmenler tarafından tetiklendiğini açıkladı. Bu organizmalar, toprakta ve bitki artıklarında iki yıldan fazla yaşayabildikleri için, hastalığın kontrolü zorlaşmaktadır. Bu durum, buğday üretimini tehdit eden önemli bir faktördür.

Alınabilecek Önleyici Tedbirler

Hastalığa karşı alınabilecek önlemler arasında uygun toprak işleme teknikleri, ideal ekim derinliği, konukçu olmayan bitkilerin tercih edilmesi ve dayanıklı buğday çeşitlerinin kullanılması yer alıyor. Ayrıca, dengeli gübreleme ve toprakta iz element eksikliklerinin giderilmesi de hastalığın önlenmesinde kritik rol oynar. Bu tedbirler, verimliliği artırmaya yardımcı olacaktır.

Diğer Hastalıklara Karşı Uyarılar

Sağlam, havaların ısınmasıyla birlikte pas hastalıkları, külleme ve septoria yaprak lekesi gibi diğer hastalıkların da ortaya çıkabileceğini vurguladı. Üreticilerin hububat ekili alanlarda düzenli olarak gözlem yapmaları ve sadece ruhsatlı ilaçları kullanarak ilaçlama yapmaları gerektiğini belirtti. Erken teşhis ve doğru ilaçlama, ürün kayıplarını minimize etmede önemlidir.

Destek ve Bilgi Kaynakları

Üreticilerin ilaçlama dozları ve teknik konularda destek almak için il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerine başvurabileceklerini ifade eden Sağlam, bu kurumların her türlü yardıma hazır olduğunu belirtti. Doğru bilgi ve teknik destek, başarılı bir buğday üretimi için elzemdir. Üreticilerin bu kaynaklardan faydalanması tavsiye edilir.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *