Aydın'da incir hasadını tamamlayan çiftçiler, organik üzümlerden geleneksel yöntemlerle pekmez üretimine başladı.

Dağlarda yetişen üzümler, bakır kazanlarda kaynatılarak besin değeri yüksek pekmeze dönüştürülüyor. Kilosu 500 TL'den satılan pekmez, kış aylarında şifa niyetine tüketiliyor.

Kuraklık nedeniyle bu yıl üzüm rekoltesi geçen yıllara göre düşük seviyelerde. Çiftçiler, azalan verime rağmen kaliteli pekmez üretmeye devam ediyor.

Toplanan üzümlerin suyu sıkılarak şıra elde ediliyor, ardından uzun süre kaynatılıyor. Kaynama sırasında oluşan tortular temizlenerek pekmezin berraklaşması sağlanıyor.

Geleneksel pekmez yapımının sabır gerektirdiğini vurgulayan üreticiler, atalardan öğrenilen yöntemleri sürdürüyor. Şıranın yavaş kaynatılması, lezzetin sırrı olarak gösteriliyor.

Aydın'da yıl boyu tarımsal faaliyetler devam ederken, pekmez üretimi kültürel mirasın yaşatılmasına katkı sağlıyor. Organik üretim, ürünün değerini daha da artırıyor.
