Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'nde tekrar görülen müsilaj tehdidi nedeniyle harekete geçti. Bursa'daki Nilüfer Çayı, Gemlik Körfezi ve İznik Gölü'nde helikopterle incelemelerde bulunan Bakan Kurum, bölgedeki 376 sanayi tesisi ve 91 atık su arıtma tesisinin denetlenmesi talimatını verdi. Bakanlık, kapsamlı denetimler için bölgeye 8 çevre laboratuvarı ve 35 denetim personeli sevk etti.
Marmara için 22 maddelik koruma planı devreye alındı
Bakan Kurum, BTSO'nun düzenlediği 2. Uludağ Çevre Forumu'nda Marmara Denizi için hazırlanan 22 maddelik koruma eylem planının önemine değindi. İleri biyolojik atık su arıtma tesislerinin tamamlanmasının aciliyetini vurgulayan Kurum, belediyelerin vakit kaybetmeden harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Denetim ekipleri sahada çalışmalara başladı
Bursa'ya gönderilen denetim ekipleri, sanayi tesislerinin baca gazı emisyon değerlerini ölçmeye ve atık su arıtma tesislerinden numuneler almaya başladı. Marmara Denizi Hidrolojik Havzası'nda bulunan 55 tesis başta olmak üzere toplam 91 arıtma tesisi detaylı denetime tabi tutuluyor.

Ocak ayı denetimlerinde ihlaller tespit edildi
Bakanlık ekiplerinin Ocak ayında Marmara'ya kıyısı olan 7 ilde gerçekleştirdiği denetimlerde, 447 tesis incelendi. 360 tesisten alınan numunelerin 62'sinde limit aşımı tespit edilirken, 11 belediye ve işletmenin atık sularını arıtmadan deşarj ettiği belirlendi.

Çevre kirliliğine karşı sıfır tolerans politikası sürecek
Bakan Kurum, çevre konusunda siyaset yapılmayacağını vurgulayarak, gerekli tüm önlemlerin alınacağını ve denetimlerin artırılacağını açıkladı. Marmara Denizi'nin korunması için tüm yaptırımların kararlılıkla uygulanacağı ve denetimlerin diğer kıyı illerinde de devam edeceği belirtildi.